De kracht van dilemma’s

Blauw worden door de zon in plaats van bruin of één jaar alle laatste drie woorden van je zin fluisteren?

Dilemmaopdinsdag.com levert dit soort leuke vraagstukken. De kinderen zijn er snel uit: dat laatste! Dat is veel makkelijker. En blauw zijn levert meer problemen op. Dan ben je jezelf niet meer, bijvoorbeeld.

Nog ééntje:  Elke dag een zwaar anker meeslepen of alles wat je laat vallen raak je voor altijd kwijt?

Deze is ingewikkelder. Maar Remie weet het wel: het anker meeslepen. Want daar word je elke dag sterker van en op een dag voel je het anker niet meer. Dat is beter dan iets kwijt raken wat je niet kwijt wilt. Slim bedacht!

Een dilemma heeft een bepaalde vorm: er staan twee keuzes tegenover elkaar. Allebei zijn ze even slecht. Je lost het keuzeprobleem daarom niet op door logisch redeneren. Het antwoord wordt bepaald door wat voor een mens je bent. Daarom is het zo leuk! En daarom waren de kinderen niet stil te krijgen. Totdat Maya met een dilemma kwam:

Wat is erger: dat een jong iemand sterft of een oud iemand?

Max zei dat zijn vader hem ooit eens had uitgelegd dat hij liever aan de buitenkant naast hem fietst, omdat het minder erg is dat hèm iets overkomt dan dat Max iets zou overkomen. Het werd stil. Ik zag ze denken en twijfelen. Remie: “Dit is juist makkelijk! Iedereen vindt het toch veel erger als het kind dood gaat?!” Dat was weer té gemakkelijk. Want wat als je dat kind niet kent en de oudere persoon je vader of je oma is? Is het dan nog steeds erger dat het kind sterft? En wat als het kind een vreselijk leven zou leiden en de oudere nog allemaal dromen had en gelukkig was?

Toen het tijd was zei Max: “Juf! Ik heb al een dilemma voor volgende week!”

Mooi!

Plaats een reactie